Håller på med layout och redigering av en ny
bok om Gävles segelfartyg. Tid och rum försvinner i en del
skeppsmålningar, såsom denna detalj av en tavla som finns på museet i
Gävle på fregattskeppet "Blixten af Gefle" som fanns mellan 1837 och
1850-talet och som just rundar Gibraltar samtidigt som Vesuvius får sitt
berömda utbrott ungefär 1750 år tidigare! Boken finns snart nog i en bokhandel nära dig.
Vad finns det inte för märkliga skapelser i naturen. Det här liknar ju nästan en Venusstatyett, såsom Venus från Willendorf, eller nån annan Venus. Hittade denna Venus i en skog väldigt nära ett av samhällena i södra Hälsingland. Hoppas hon får stå kvar länge som en skogens gudinna.
Spännande dag var det när dykaren Peter skulle kontrollera om det fanns fornlämningar på bottnen i Ljungan i området mellan E4-bron och järnvägsbron vid Njurundabommen. Det var riktigt strömt i älven, tur att Micke hade en så kraftig båtmotor som kunde stå emot i strömmarna. Peter hade mikrofon i ansiktsmasken och kunde prata och berätta om vad han såg, så att vi i båten kunde höra i högtalare. Jag antecknade och skötte in- och utrullningen av luftslangen, Kajsa gjorde inmätningar. Bland fynden kan nämnas rester efter ett av laxfiskekaren som tidigare fanns i mängder i älven. Peter filmade också lite, så får vi landkrabbor se när han redigerat filmen, det som han såg på älvbottnen.
Dykaren Peter gör sig klar för dykning i Ljungan; med mikrofon i masken kan vi i båten höra det han ser.
Lyckad dag i Köping. Pratat med minst 250 personer och fått visa min webbhandel och släktforskningsdatabas för dessa. Hela arrangemanget hittills fungerar utmärkt. En eloge till Västra Mälardalens Släktforskarförening. Det flyter på fint! Mycket folk, trevligt folk bland besökarna. Jag har fått flera symboliska rosor för mitt engagemang och initiativ med databasen idag. Tack för dessa.
Nu är det dags för årets stora släktforskarevenemang, nämligen Släktforskardagarna som i år är förlagda till Köping, och Köping Arena. Logium har sin monter på plats, d v s systerbolaget till Stigfinnaren Arkeologi och även till Knights Förlag. Historiska böcker och arkeologiska rapporter finns till försäljning. Logium visar sin webbhandel med inriktning till släktforskare. Fick en snabbtitt och kunde inte slita blicken från en man i Västmanland som släktforskat och hade på papper ca 42000 namn som han visade på tre långa väggar på en sammanhängande "papperstapet", där alla personer har släktband. Fantastiskt!
Varierande sysselsättningar som vanligt; inventeringar bland berghällar och i skog under dagtid och redigerande och skrivande under kvälls- och nattetid. Det gäller att utnyttja dygnets alla timmar. Har trivsamt i skogen, bra och intresserad personal, mycket positiv energi där, inte tu tal om annat. Hittar många nya forn- och kulturlämningar. Flera nya gravfält med stensättningar bland annat.
Det handlar om båtar, fartyg, seglande skepp det som jag redigerar och det ska bli en bok inom kort. Författaren väntar tålmodigt vet jag. Utomhusjobben är lite varstans. Hade visning av järnåldersgravar och hus i Segersta häromveckan. Hela Segersta skola var på utflykt. Ca 50 barn bara, men frågvisa och glada barn. Tja, jag har inte så mycket att berätta, jo egentligen har jag jättemycket att berätta, men jag tar det en annan gång. Ber att få återkomma.
Var fanns Bergmästare G A Lundqvist egentligen i mitten av juli 1871? Detta brev till honom, tillsammans med flera andra från samma tid, tycks ha vandrat runt mellan Gävle, Falun och Stockholm i flera svängar, efter vad stämplarna berättar. Till slut tror jag det nådde honom på en tillfällig adress på Brunkebergsgatan 11 i Stockholm. Hade han kanske "semester" i juli och passade på att vistas i Stockholm? Brevet öppnades i alla fall till slut och han har nogsamt infört ärendet i sitt diarium.
Så här ser den ena delen ut av Brobystenens två återfunna fragment. Stenen uppskattas ha varit mer än 3 meter hög som hel, varav ristningen nära 2 meter. Inskriften som är bevarad lyder:"Gunna och Sutare reste stenen ... Sigbjörn satte efter sin fader en mycket stor sten i s/tad/ denna ...". Det är ett uppdrag i Uppland jag arbetar med som aktualiserat bl a den här runstenen.
Har förstått att framsidorna på Knights Förlags böcker måste finnas publicerade på nätet nånstans för att de ska kunna visas i bild hos Bokrondellen (dit alla bibliotek och bokhandlare vänder sig med beställningar på böcker). Så här kommer fler talet av förlagets bokframsidor i en enda härlig rad.
Det finns en häll, Västerhäll, nära Sjökalla i Hamrånge i Gästrikland där det är en slipad kana. Kanan är 7 meter lång. Under förhistorisk tid åkte kvinnorna i kanorna för att öka fruktbarheten sägs det. Andra såna här kanor finns i Järvsta söder om Gävle och strax utanför Storvik i västra Gästrikland. Dessa tre är de vi känner till från Gästrikland. Ytterligare en bild från Sjökalla finns i bilddatabasen hos www.logium.se Sök under Hamrånge socken bland bilderna. Och så finns det bilder på kanan i Järvsta också, sök i nämnd bilddatabas under Valbo socken.
Nu har Stigfinnarens "dotterbolag" Logium skaffat sig en facebook-sida så nu är det fullt upp även där med att göra intressanta uppdateringar. Nu senast är bilder från Gillestugan vid Forsa kyrka inlagda i Logiums bilddatabas. Här ser ni ett exempel på Gillestugan, som anses som Norrlands äldsta profana stenhus. Fler bilder finns hos Logium.se sök i bilddatabasen på Forsa.
Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB har egen hemsida som du hittar på http://www.stigfinnaren.nu
Bloggens bilder
Alla bilder som visas på Stigfinnarens blogg visas lågupplösta och ägs av Stigfinnaren om inte annat anges. Bilderna kan beställas högupplösta, för annan användning enligt prislista. Skicka förfrågan via mail till: info@stigfinnaren.nu