måndag 4 oktober 2010

Falun med omnejd

Det är så mycket intressant som händer inom kulturmiljön och det finns så lite tid över att skriva för er läsare. Lovar bättring och tätare info på bloggen!

Jernkontorets Bergshistoriska utskott hade förlagt sitt höstmöte i år till Falu gruva, eller "Gamla mormor" som gruvan kallas. Ett digert program med föreläsare presenterade Nationalatlasen om Bergsbruket, järnet under tidig medeltid, Falu gruvas historia, om arkeologin runt Kopparberget m m. Efter föreläsningsdagen skedde en rundtur till olika byggnader inom gruvområdet, hjuhus och lave bl a. Vidare en superintressant stadsvandring genom stadsdelen Elsborg som byggdes full av små stugor för gruvarbetare i början av 1600-talet, av vilka en hel del återstår.

Dag 2 ägnades åt ett besök nere i gruvan, lika intressant varje gång. Det nya var väl en kort redovisning av vad de nytagna dendroproverna på trävirket där nere visar. Det var bl a ett dass som jag tror daterats till 1600-tal, och en omvänd kronologi på en jättebastant timmer- och stenstötta, där de yngsta proverna/stockarna ligger längst ned. Förklara det den som kan!

Resten av dagen skedde en bussrundtur i närområdet med de många fina bergmästargårdarna, såsom Gamla Staberg och Sveden. Vid Sveden ligger Carl von Linnés bröllopsstuga med de fina väggmålningarna.


Spelhus med jättelikt vattenhul vid Falu gruva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar