tisdag 19 juli 2011

Medel-Persson på medeltiden

Höll ett föredrag i Österfärnebo häromveckan, om medeltidens Österfärnebo. Och inför föredraget hade jag sammanställt fakta ur många olika avhandlingar och böcker för att få fram en medeltidens Medel-Svensson, som faktiskt hette Persson. Så här skulle jag presentera herr och fru Medel-Persson:

Olof Persson med hustru Margit har tillsammans 6 barn, varav hälften överlever till vuxen ålder. Olof är bonde, men sysslar också med skrädderi och har varit ute en gång i krig. När han var yngre, och ogift, tjänade han 1,5 öre/dagsverke. Olof är 173 cm lång medan Margit är 163 cm. Vid födseln av de 6 barnen har Margit löpt 1 % risk att dö i barnsäng. I bakgrunden i samhället hotar såväl pest som lepra och tuberkulos. Man besöker nån marknad längre bort någon gång varje år, men annars är man mest hemma och sköter gården, djuren och odlingarna. Skattetrycket är stort och man tvingas betala både höga fasta skatter och många extraskatter både in natura och i pengar. Både Olof och Margit har svår karies och tandlossning, inte på grund av kosten, utan på grund av dålig tandhygien. Kosten består av gröt, bröd, kött, fisk, ärtor, kål, lök, ägg, mjölk, frukt, bär, nötter och öl. Båda lider av hjärt-kärlsjukdom och artros. Olofs artros sitter mest i höfter och knän, Margits mest i händer och axlar på grund av hårt arbete. När de blir 65 år dör de av cancer eller blodpropp.

Nån som känner igen sig idag? Förutom kriget, antalet barn och någon annan sak, skulle bilden av medelpersonen kunna beskriva år 2011. Ingenting är nytt under solen!

Ett småskaligt jordbruk i Fors i Österfärnebo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar