torsdag 1 september 2011

Skogs medeltidsdag

Medel-Persson på medeltiden. Så heter titeln på det föredrag jag ska hålla i Staffans Hus på Skogs medeltidsdag på lördag. Alla är hjärtligt välkomna att lyssna, frivillig entré = gärna 50:-/person.

Föredraget kretsar kring Hälsingland i det medeltida Europa med allt vad det innebär, om hur en vanlig bonde med familj hade det, alla skatter som pådyvlades människorna och som fogden tvingade av folket på årliga indrivningar, digerdöden som lurade runt knuten, bödelsyxan likaså, om hur svårt det var att ta sig fram och hur farligt det kunde vara att passera Ödmården med tanke på rövaren Stigman Sote och hans gäng, om hur man möter kristendomen och när kyrkorna byggs, om vitalianerfästet Faxeholm som sen övertas av drottning Margareta och till sist bränns av upproriska hälsingar. Detta och mycket mera ska jag försöka komma igenom på cirka en timme.

Om det blir intressant? Lita på det!

Ni är hjärtligt välkomna allihop. Och passa även på att köpa med er några av Stigfinnarens och Knights Förlags historiska och arkeologiska skrifter och böcker. Vi finns på marknaden hela dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar