onsdag 7 september 2011

Storjungfrun och kusten

Alla historieintresserade är hjärtligt välkomna till Hamrånge Hembygdsgård på söndag. Kl 14 ska jag hålla ett föredrag om Storjungfruns och kustens historia. Hoppas på många besökare. Ni har då också möjlighet att köpa min rapport om Storjungfrun. Den kostar 150:-

Det finns ju en otroligt intressant medeltida historia på ön. Funderingar finns om kapellets ålder. Rent landhöjningsmässigt kan det första kapellet vara uppfört redan under 1400-talet, men då stod det på udden av en halvö. Men redan tidigare har det funnits en fiskehamn på Storjungfrun.

Intill kapellet finns också en labyrint, enligt uppgift byggd av ett par flickor på 1980-talet, men förmodligen fanns det en äldre labyrint på samma plats.

Vid kapellet ligger en medeltida hamn, nu helt utan vatten, helt uppgrundad. En mindre arkeologisk undersökning på 1980-talet visade att den användes under 12–1300-talet, bl a genom en grävd ränna för att ta sig in dit.

Så här ser Fyrhamnen ut från toppen av Storjungfruns fyr. Bilden är tagen i juli 2010. Den inre delen av hamnen håller på att grundas upp. Landhöjningen i området är ju nära 7 mm/år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar