lördag 23 juli 2011

Tågentusiaster samlade i Jädraås

Det är stor jubileumshelg för alla tågentusiaster i Jädraås i Gästrikland i helgen. Jädraås-Tallås Museijärnväg fyller 50 år och det firades med tågset av alla de slag. Som man uttryckte det vid invigningstalet; vi har satt allt vad vi har av rullande vagnar och lok på spåren.

Folk i massor trotsade det digra regnet och åkte mellan Jädraås och ändstationen i Svartbäcken nedre, en del flera gånger under dagen. Ett tiotal resor kunde den göra som ville åka fram och tillbaka hela dagen.
De riktiga tågintresserade stod på mjölkpallar eller stubbar, under granar och buskar, och faktiskt också i ån, för att få de där perfekta bilderna.

Ni som vill uppleva tåghelgen har söndagen på er. Annars kan ni ju läsa mitt reportage om evenemanget till Gästriklands Tidning i nästa vecka.


Loket Korsån från 1902 rullar än, och visade det med djupt frustande.

tisdag 19 juli 2011

Medel-Persson på medeltiden

Höll ett föredrag i Österfärnebo häromveckan, om medeltidens Österfärnebo. Och inför föredraget hade jag sammanställt fakta ur många olika avhandlingar och böcker för att få fram en medeltidens Medel-Svensson, som faktiskt hette Persson. Så här skulle jag presentera herr och fru Medel-Persson:

Olof Persson med hustru Margit har tillsammans 6 barn, varav hälften överlever till vuxen ålder. Olof är bonde, men sysslar också med skrädderi och har varit ute en gång i krig. När han var yngre, och ogift, tjänade han 1,5 öre/dagsverke. Olof är 173 cm lång medan Margit är 163 cm. Vid födseln av de 6 barnen har Margit löpt 1 % risk att dö i barnsäng. I bakgrunden i samhället hotar såväl pest som lepra och tuberkulos. Man besöker nån marknad längre bort någon gång varje år, men annars är man mest hemma och sköter gården, djuren och odlingarna. Skattetrycket är stort och man tvingas betala både höga fasta skatter och många extraskatter både in natura och i pengar. Både Olof och Margit har svår karies och tandlossning, inte på grund av kosten, utan på grund av dålig tandhygien. Kosten består av gröt, bröd, kött, fisk, ärtor, kål, lök, ägg, mjölk, frukt, bär, nötter och öl. Båda lider av hjärt-kärlsjukdom och artros. Olofs artros sitter mest i höfter och knän, Margits mest i händer och axlar på grund av hårt arbete. När de blir 65 år dör de av cancer eller blodpropp.

Nån som känner igen sig idag? Förutom kriget, antalet barn och någon annan sak, skulle bilden av medelpersonen kunna beskriva år 2011. Ingenting är nytt under solen!

Ett småskaligt jordbruk i Fors i Österfärnebo.

lördag 16 juli 2011

Vindkraft i Gnarp och Jättendal

Nu ska den strax tryckas, min arkeologiska rapport om den planerade vindkraftsparken på Ulvberget i Gnarp och Jättendal. Så om nån vecka ska den finnas konkret i handen. Den finns redan nu som en klar pdf, men uppdragsgivaren ska först godkänna när den får spridas i pappersform till allmänheten.

Hedesundas historia

Det händer mycket nu i hembygden lokalt, men även regionalt och nationellt. Först om de historiska cykelturerna som jag har i Hedesundabygden. Häromdagen var det 35 personer med på cykelturen! Tydligen är mina turer uppskattade. Cykel går det att komma fram med lite överallt och det är inga problem att "parkera" 35 cyklar. Det vore svårt om det var biltur och det kom kanske 25 bilar, för folk brukar ha svårt för att samåka med såna man inte är släkt med eller känner mycket väl. Cykelturen tidigare i veckan gick runt Koffsta och Östveda, en makalöst vacker tur där man cyklar längs med älven en lång sträcka och man kan stanna och fika vid rastplatsen på Kvillanudden.

Hörde av besökarna att det var många "utsocknes" med och det uppskattar jag mycket. Tydligen folk från både Valbo och Gävle. Till er vill jag bara säga: välkomna tillbaka till den underbara älvtrakten Hedesunda!

Måndag den 18 juli går cykelturen runt byarna Berg, Bäck och Ölbo. Det blir ett frosseri i vikingatida och medeltida historia.

Hedesunda sockensigill som visar en kyrkbåt med åror.

söndag 10 juli 2011

Historiska cykelturer i Hedesunda

Förra måndagen var det ett 15-tal cyklister som hängde med på sommarens första historiska cykeltur runt om i Hedesundabygden. Vi cyklade runt de centrala delarna av samhället, Brunn och Rångsta och tittade på plats för gravfält, plats för salpetersjuderi, en igenstenad gruva på Arstuberget, rutschrännor för fruktbarhetens skull samt en plats för en guldskatt och ett ställe där det stått en skam- eller spöpåle längs den gamla riksvägen som ledde genom Hedesunda.

Det är ju inte utan att man skulle vilja sätta upp en skampåle igen, och där kunde de sitta en dag de som kör bil berusade, stjäl, förstör och annat. Kanske det skulle ha verkan?

Mutsedel för Rångsta gruva på Arstuberget 1845.

fredag 8 juli 2011

Dellenbygden är vacker

Liten utflyktstur upp på Avholmsberget i Friggesund på kvällningen; gudabenådat vackert är det med utsikten över de båda Dellensjöarna.

Inventeringen i övrigt idag har givit en del delar av den gamla landsvägen till Svedja. Det växte minst 100-åriga tallar mitt i vägen, vilket fick mig att tänka på när ärkebiskop Wallin på 1800-talet färdades med häst och vagn i det inre av Hälsingland, och beskriver vägarna som urusla, och att det ibland växte så stora tallar mitt i körvägen att de inte vek sig under vagnen...

Imorgon ska vi tampas längs Svedjavägen i hälsingeskogen en dag till, samtidigt som det är Bobygdsdagen i Svedja och Bobygden med ostkaka och kolbullar samt veterantraktorer.

torsdag 7 juli 2011

Vägutredning i Delsbo Bobygden

Håller just nu på med en vägutredning i Bobygden i Delsbo. Väg 708 ska förstärkas, förbättras med mera, men på ett varsamt sätt, eftersom vägmiljön genom några av de aktuella byarna är känslig. Bobygden och Svedja är några av byarna som berörs.

Inventeringen idag gav väl inte så mycket; nån stenrad, kilad sten från litet stenbrott samt några gamla vägar. Vi får se om morgondagens inventering bjuder på andra intressanta saker.

måndag 4 juli 2011

Magnifikt gränsröse

Måste ju bara visa en bild på det magnifika gränsröset på Ulvberget på gränsen mellan Gnarp och Jättendals socknar i norra Hälsingland. Det består av nära 4 kubik sten! Är 3,5 meter i diameter. Bara mittvisen är nära metern hög. Varför göra ett sånt stort, nästan överdrivet stort, gränsröse bara i ett gränsknä mellan två socknar? Det är ju inte ens en landskapsgräns... Och hur gammalt kan det egentligen vara? Stefan Brink menar att många socknar bildas under 1200-talet. Kan röset vara uppfört redan då som en definitiv markering om en ostridig gränsdragning?

Gränsröse på Ulvberget i Gnarp och Jättendal.