måndag 28 december 2015

Hösten i Ammerån

Vi vill gärna visa några bilder från höstens stenåldersutgrävning vid Ammeråns strand i Borgvattnet, Jämtland. Fantastiskt fin plats, en udde med sand invid en vacker å som bildar en fjärd just här vid grävningen. Det enda som stör idyllen är ju just anledningen till grävningen; en kraftledning med dubbla par stolpar och stag. Stolparna ska bytas ut och flyttas. 1952 när ledningen sattes upp visste man inte om boplatsen, så de står mitt i alltihopa.

Avtorvningen har precis börjat och ett antal rutor är grävda. Redan i de första rutorna kom brända ben, kvarts och även keramik. Just keramik hade vi inte sett nåt av på förundersökningen, och efter grävningens slut visade det sig att keramiken bara fanns i en remsa längs stranden.
Det blir väldigt överskådligt när skärvstenen ligger kvar rutvis, så ser man att det är stor variation på skärvstensförekomsten mellan olika delområden.
"Lite" kvarts i en kvartsmeterruta, eller ska man kanske säga "kvartsruta".
Börjar bli frostnupet på morgonen när vi kommit in i oktober månad. Men otroligt vackert när solen just går upp ovan bergen på andra sidan Ytterfjärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar