lördag 5 februari 2011

Forsmarks bruk i vinterskrud

Hade ett jobb med uppmärkning av fornlämningar längs en kraftledning att utföra strax utanför Forsmark häromdagen. Det gick bra trots bitvis knädjup snö. Tur att lämningarna är GPS-inmätta och att man kan hitta tillbaka till samma punkter. Det är ett par gränsrösen, några odlingsrösen och stenmurar samt ett par gravrösen som berörs av en avverkning inför nedgrävning av en högspänningskabel. Gravrösena ligger på en sån nivå över havet att de måste vara äldre järnålderslämningar. Odlingslämningarna och stenmurarna tillhör Öns gård.

Kan verkligen rekommendera restaurangen vid Forsmarks kärnkraftsverk, för 63 kr både varmrätt, stort salladsbord, måltidsdryck, bröd och smör samt efterrätt. Ena varmrätten för dagen var en mycket god laxpudding, och till efterrätt fanns det chokladmousse, grädde och konserverad frukt hur mycket man ville ha. Tyckte att jag gjort mig förtjänt av en riktig lunch efter pulsandet i snön med slägghammare, stakkäppar och fornlämningsband.

Passade på att ta en liten tur till fots runt Forsmarks bruk. Vackert är det där, både sommar och vinter. Kyrkan ligger i en ena änden och herrgården i den andra änden av den långa bruksgatan som kantas av vita bruksarbetarbostäder, såsom järnbruken brukar vara organiserade. På bruksdammens is kurade hundratals änder, men det fanns öppet vatten också. Troligen fryser det aldrig till helt i det strömmande vattendraget här.

På sommaren kan jag rekommendera Forsmarks engelska park, som innehåller så många spännande element, såsom en klangsten, ett eremitage och en voliere (stor bur där exotiska fåglar hölls).

Forsmarks kyrka i bruksgatans fond.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar