tisdag 21 juni 2011

På skogsäventyr i Gnarp

Gnarp i norra Hälsingland. En av mina viktigaste forskningslokaler ligger i Gnarp, närmare bestämt i skogen tillhörande Böle by. Här finns två "kompletta" äldre järnåldersgårdar med husgrunder och gravar, fossil åkermark, fägator m m. Det är inte så långt ifrån där jag befinner mig under tre intensiva arbetsdagar för att inventera en blivande vindkraftspark.

Det var en något mager skörd av fornlämningar idag; en skadad kolarkoja, ett gränsröse och ett litet stenbrott. Inte mycket att hurra för. Hoppas morgondagen blir bättre. Då passeras nämligen den "ostridiga gränsen" mellan socknarna Gnarp och Jättendal. Hoppas där finns några riktigt magnifika gränsrösen åtminstone.

Var en liten sväng ut till kusten, havet också, strax bortanför Strömsbruk. Jättefint bad med sandstrand just där Harmångersån möter havet. Det var för kallt att bada där idag. Frågan är om vattnet där är sött eller salt, eller "en blandning av sött och salt", för att citera Allsång på Skansen som drog igång för säsongen just idag väl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar