torsdag 7 april 2011

Megafauna

Vet ni läsare vad megafauna är? Jag var lite osäker innan jag fick höra en superintressant föreläsning av zoologen (och tidigare arkeologen) Jan Ekman från Uppsala Universitet. Forskare numera menar att det är den moderna människans inträde på de olika kontinenterna som gjort att bara en bråkdel av den ursprungliga megafaunan finns kvar. Jakten på de stora villebråden gjorde att många arter dog ut. Och detta sker inte synkront över hela världen varför teorin om globala klimatförändringar inte anses stämma.

Bland megafaunan i Afrika fanns tidigare 250 olika elefantarter, varav ett fåtal finns kvar. I Amerika fanns jättekameler (dubbelt så stor som dagens dromedar) och många andra kameldjur, av vilka bara lamadjuret lever kvar. Bland gruppen hästar fanns det tidigare 300 olika arter, där den minsta var stor som en kanin, och av dessa är bara ett halvt dussin kvar där zebran är en. I Australien fanns många olika arter pungdjur. Hört talas om pungvarg, pungflodhäst, pungtapir och punglejon, någon???

Av Europas tidigare megafauna av mammutar, stäppbison, tarpaner (vildhäst), visent, ullhårig noshöring, uroxe och älg, är bara älg, uroxe och visent kvar. Intressant är att de första indianerna på den nordamerikanska kontinenten för ca 11000 år sedan levde med stora delar av megafaunans alla elefanter, mastodoner, giraffdjur, bisons föregångare, gaffelantiloper, kortnosbjörnar, jättetrögdjur och sabeltandade tigrar, men bara under en 1000 års period, sen jagade man slut på de flesta. Där finns idag bara bison kvar.

Vilka av djuren har hittats fossilt i Sverige? Tydligen bland annat stäppbison i Skåne, uroxe i norra Östergötland och mammut i Jämtland.


Jag har skrivit ihop en artikel utifrån Jan Ekmans föredrag. Den kommer publiceras i veckans nummer av Gästrikland Tidning. Hör av er till mig på info@stigfinnaren.nu om ni vill prenumerera på GT, och ta del av alla de intressanta historiska och arkeologiska artiklarna jag skriver.

Några av de tidigare 250 olika elefantarterna.

Bland hästdjuren fanns det förut 300 olika arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar