tisdag 14 december 2010

Hällmålning vid Letssjön

Ser ni vad det föreställer, den tydligaste av hällbilderna på Skinnlippstenen vid Letssjön? En dansande gubbe kallar jag det för. Sen finns det några älgbilder också, men de är ju så svåra att åskådliggöra på bild. Gör ett försök i alla fall. Älgen på bilden står med huvudet till vänster och rumpan till höger, såsom de flesta djurbilder är målade.

Det har ju gått ett antal år sedan nu som man först upptäckte att det fanns hällmålningar på det stora stenblocket. Har varit dit ett antal gånger i olika temperaturer, väderlekar, lufttryck och årstider, men det är inte lätt att se de andra 10-talet bilder som lär ska finnas på blocket.

Stigfinnaren har låtit göra ett vykort av människofiguren. Om ni är intresserade att köpa kortet (5:-/styck), maila er beställning till info@stigfinnaren.nu

Dansande gubbe.

Älgfigur med nosen åt vänster.

3 kommentarer:

 1. I Finland finns många nordliga hällristningar vid sjöar. Märkligt nog är det väldigt få sådana i Sverige.

  Björn Engström
  Enviken

  SvaraRadera
 2. Den här vid Letsbo är en hällmålning, och under de senaste åren har en hel del sådana påträffats i mellersta Norrland.

  SvaraRadera
 3. I Finland finns inga hällristningar för närvarande bara många hällmålningar. Skriver just nu på en uppsats om hällmålningars lägen så jag är rätt "full" av hällmålningsfakta just nu...Men mycket intressant är det..
  Elisabeth Ämting
  Leding
  Björna

  SvaraRadera