fredag 3 december 2010

Historiska trädgårdar

För något år sedan arbetade Stigfinnaren intensivt med en förstudie för att se möjligheterna att eventuellt återskapa Olof Fredrik Rudbecks barockträdgård på Ön i Hedesunda. Historiken med trädgården och herrgården lyckades vi återskapa bland annat genom att studera bevarad bokföring för Söderfors bruk, ett bruk omkring år 1800 köpte upp Rudbecks hela fastighet. Rudbeck själv (sonson till den mest berömde Rudbeck) med familj bodde från och till på Ön under drygt 30 år från 1750 och framåt. Nåt slags obestånd gjorde att man sålde och flyttade därifrån. Under tiden på Ön hade man anställda trädgårdsmästare som skötte den uppbyggda barockträdgården, av vilket inget alls finns kvar idag förutom möjligen ett päronträd. Under projekttiden åkte vi runt för att studera andra restaurerade och rekonstruerade barockträdgårdar i södar Norrland och Mälardalen. En av dessa finns i Forsmark i Uppland. Väl värt ett besök till sommaren!

Hela historiken om trädgården på Ön finns i en rapport "Rudbecks herrgårdsträdgård på Ön".


Forsmarks herrgård speglar sig i dammen.

2 kommentarer:

  1. Om det inte inns synliga minnen av växterna, så finns det ofta frön liggande i fröbank, som kan växa upp efter omgrävning. Klassisk är ju bolmörten som kan ligga i jorden under 800 år och gro vid gynnsamma förutsättningar.

    Björn Engström
    Enviken

    SvaraRadera
  2. På Ön där Rudbecks trädgård låg är idag betesmark, och ibland plöjd åkermark. Tror tyvärr att det mesta av de gamla fröerna försvunnit.

    SvaraRadera