tisdag 18 januari 2011

Laforsen i fritt fall

Har köpt några gamla vykort från tidigt 1900-tal som visar när Laforsen hade kvar sitt mycket mäktiga fall på 22 meter. Några årtionden senare började de stora sprängningarna när man tog bort forshuvudet och där finns idag vattenkraftverket och strömfåran är helt torr. Har svårt att tänka mig man under yngre stenåldern eller bronsåldern kunnat komma åt några torra hällar i själva forsen och där huggit in ristningar som lär ha funnits innan man sprängde. Kanske fanns det ristningar på hällarna man ser i kanten av forsen på bilden, men även dessa är borta nu.

Till våren ska en kvartärgeolog förhoppningsvis komma till Laforsen för att försöka utreda hur högt Ljusnans vatten kan ha stått under den tid när man bodde vid Laforsen säsongsvis, för cirka 9200 år sedan. Vi forskare har delade meningar i frågan. Efter att ha sett dessa bilder har jag ännu svårare att tänka mig att den skulle varit lugnare vatten som runnit runt själva boplatsterrassen, även på baksidan av sandterrassen, på närmare håll än där Ljusnan är idag, så att stenåldersfolket hade närmare till sitt laxfiske.
Och laxen kan omöjligen har kommit upp genom detta stora fall. Vad jag erfar kan en lax hoppa en halv meter högt, om den sedan har nåt ställe att vila på, innan den kan ta ett nytt hopp.

Notera gubben på bilden på klippan till vänster så ser ni hur mäktigt fallet en gång i tiden var...


Laforsen i fritt fall i början av 1900-talet.

Laforsen idag, en torr fåra. Kraftverket i fonden.

1 kommentar:

  1. Hej Elise!
    Fin bild, jag tror att den är bara på det vänstra fallet, där kraftverket nu ligger. Det är ett fall även till höger.
    MVH
    Leif

    SvaraRadera