Det är ett märkligt fenomen detta med parallella slipade rännor i bergytor. Det finns på fyra kända ställen, hittills, inom Gästrikland, och det märkliga är att dessa ligger inom varsin socken, nämligen en i vardera Hamrånge, Ovansjö, Valbo och Hedesunda. Den i Hedesunda har jag funderat på ett tag, men beslutat att ta med den under samma kategori som de andra, efter att ha sett slipningsrännorna på stenblocket på gravfältet i Järvsta strax utanför Gävle. Ska anmäla den i Hedesunda som nyfunnen fornlämning så snart snön försvinner och man kan ta sig dit igen för inmätningar.
Fenomenet är inte bara Skandinaviskt. Liknande finns i t ex Alperna, Tyskland och Frankrike. Man är nog rätt enade om att det har med en fruktbarhetskult att göra. I Bohuslän menade kvinnorna att om man åkte i dessa under forntiden slipade rännor så blev man lättare havande. Man kunde alltså öka fruktbarheten. Rännorna har inte uppkommit genom själva åkandet, utan stenen har medvetet skrapats eller polerats. I de uppslipade rännorna växer det betydligt mindre med lav. Hur gammal riten är vet man inte, men den kan vara flera tusen år. Rutschrännor på stenblock vid gravfältet i Järvsta.
Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB har egen hemsida som du hittar på http://www.stigfinnaren.nu
Bloggens bilder
Alla bilder som visas på Stigfinnarens blogg visas lågupplösta och ägs av Stigfinnaren om inte annat anges. Bilderna kan beställas högupplösta, för annan användning enligt prislista. Skicka förfrågan via mail till: info@stigfinnaren.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar