onsdag 5 januari 2011

Slaget vid Syltbäcken

I år ska det banne mig bli av, den första kontrollen av sanningshalten i traditionen kring "Slaget vid Syltbäcken" i Kungsgården strax utanför Storvik i Gästrikland.

Sägnen berättar att ett slag stod på åkrarna vid vardera sidan av Syltbäcken någon gång under medeltiden mellan svenskar och danskar. Den första gången man skriftligen nämner slaget är redan 1667 i Rannsakningarna efter antikviteter och då är det en gammal man som berättar att hans far berättat om detta. Och det är ett mycket tidigt omnämnande.

Har sökt medel för att kunna göra en större kontroll med metalldetektor över ett lite större område, men hittills bara fått ihop ca 20% av den projekterade summan, så det får bli en mindre kontroll till en början. Och hittar vi i projektgruppen intressanta fynd, så finns det säkert möjlighet att gå vidare men nya ansökningar om pengar. Länsstyrelsen har hittills givit ett muntligt tillstånd för metalldetektorundersökningen, och inom kort ska en skriftlig ansökan lämnas in. Flera berörda markägare har redan sagt ja till att det är OK att söka på deras mark.

Detta kan bli årets händelse i Gästrikland. Och om det framkommer daterande fynd, så gäller det sedan att sätta in dem i sitt historiska sammanhang. En idé är att det rör sig om en del av unionsstriderna under senare delen av 1400-talet.

Den gamla bron leder över Syltbäcken.

2 kommentarer:

 1. Leif Andersson6 januari 2011 22:21

  Hej Elise!
  Alltid kul att titta in här, de e ny saker varje dag! Bra jobbat!!

  Leif

  SvaraRadera
 2. Hej Leif. Roligt att du är in på min blogg och läser. Har då i alla fall en daglig trogen läsare att lufta mina historiska tankar med.
  /Elise

  SvaraRadera