Såg i tidningen idag att briggen Gerda Gefle är till salu igen. För 8 miljoner kronor. Det var ju några år sedan som hon såldes till Finland. Nu finns det möjlighet att köpa tillbaka den för 8 miljoner. Nån som har pengar över så att Gerda kan få komma tillbaka till Gävle och pryda sin plats i Gävle hamn igen?
fredag 30 januari 2015
onsdag 28 januari 2015
Sjömansgravar på Kusön
Det är lite svårt att åskådliggöra sjömansgravarna på Kusön eftersom det är synnerligen tät granskog, men enligt uppgift ska det vara en 12 x 17 meter stor sjömanskyrkogård som begränsas av en övermossad stenmur och stenrad. Befolkningen i Gåsholma berättar att en eller flera besättningar från segelfartyg har begravts där efter förlisning. Och det skulle möjligen ha hänt under 1700-talet. Tydligen spökar det också på platsen.
Etiketter:
1700-tal,
Gästrikland,
Hamrånge,
Kusön,
segelfartyg,
sjömansgrav
söndag 25 januari 2015
Fantastiska fågelfångstanläggningar
Bläddrar bland några år gamla bilder på minst hundra år gamla lämningar. Det finns fantastiska områden med fågelfångstanläggningar på berghällarna på Lindomsberget och angränsande berg i Häggdånger. Tanken var att man skulle fästa en snara mellan stenarna, och när skogsfågel samlades på hällarna sprang de in mellan stenarna och fastande i snarorna. Effektiv jakt tror jag. På samma hällar finns rester efter stolpstöd till fångstnät och skjutskårar där man staplat sten som man kunde gömma sig bakom för att skjuta fåglarna. Så på samma hällar finns spår efter tre olika jaktmetoder; nät, skott och snara. Kan de vara samtida? Jaktmetoden med snara förbjöds 1865 samtidigt som flera andra passiva jaktmetoder såsom jakt med fångstgrop.
Etiketter:
1800-tal,
bronsålder,
fågelfångstanläggning,
Häggdånger,
jakt,
järnålder,
skjutskåre,
stenålder,
Ångermanland
lördag 24 januari 2015
Hällristning vid Nämforsen
Fantasin skenar iväg när man tittar på hällristningar. Egentligen kan de föreställa nästan vad som helst, och idéer finns det troligen lika många som det finns betraktare. Och ingen idé är bättre eller sämre än någon annan. Det här t ex skulle i fantasin kunna vara en kentaur, där bakdelen är en hästs medan överkroppen är en människas. Just den här "kentaur" nickar en boll. Om fantasin fick säga sitt menar jag. Förmodligen är dock detta två ristningar som överlappar varandra, och som inte ska tolkas ihop. Människofiguren är ju tydlig och otvivelaktig.
Etiketter:
bronsålder,
Nämforsen,
Näsåker,
stenålder,
Ångermanland hällristning
fredag 23 januari 2015
En ristning på Storjungfrun
Det finns minst tre ytor med ristningar på ön Storjungfrun utanför Söderhamn. Tog mig för att digitalt fylla i texten på en av dem. Nån som vet vem Erik V. Johansson var? Nån fiskare på ön kanske? Ristningen finns på öns norra sida på klippor som sluttar ut mot havet. Allt har en historia, det är snart 79 år sedan denna ristades, men den syns fortfarande.
Etiketter:
1900-tal,
ristning,
Storjungfrun,
Söderhamn
fredag 16 januari 2015
Nya saker att upptäcka
Det finns så många nya lämningar att upptäcka, och som inte är svåra att upptäcka heller, som den här källaren intill en plats där det stått en banvaktarstuga. Helt ofattbart att 2 äldre inventeringar kan ha missat en sån lämning. Nåväl nu kommer den med på fornlämningskartan, banvaktarplatsen med källaren omgivet av en stenmur, till torpet som hembygdsföreningen kallar "Hjälms". Det ska ha stått byggnader kvar ett stycke in på 1900-talet.
tisdag 13 januari 2015
Gruvhandlingar görs sökbara för bl a släktforskare
Det här är ett exempel på en av alla mångtusentals gruvhandlingar som jag läser och gör sökbara de stunder jag inte skriver på uppdragsrapporter. Handlingen är från 1843, och det verkar som om gruvprospekteringen var ihållande. Många handlingar är det, och ibland står det att inmutningarna skett ett specifikt klockslag, så viktigt verkar det vara att få ett mutbevis. För er som släktforskar och letar efter en släkting kan Stigfinnarens webbhandel med "historiska dokument" vara en sökväg. Där ligger nämligen rektifierade handlingar från olika arkiv, rektifierade och därmed sökbara på personnamn. Webbhandeln hittar ni på www.logium.se Väl inne på den sidan sök under menyn på "Historiska dokument".
Etiketter:
1800-tal,
gruva,
Långängarna,
släktforskning,
Sörby,
Årsunda
torsdag 8 januari 2015
Stigfinnaren är nu AB
Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria consulting har blivit Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB, en marginell ändring i namnet med andra ord, även om verksamheterna löper parallellt under några veckor. Vi är dock desamma personer inom organisationen; Elise Hovanta och Niklas Groop arkeologer samt Åke Ekmark datatekniker på deltid. Nu ser vi fram emot den kommande säsongen, vad den kan ha i sitt sköte. Hoppas på lika många fina utomhusdagar som vi hade 2014.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)