söndag 9 januari 2011

Stollgruvan i Torsåker

Fortsätter på temat gruvor, bergtagen som man blivit. Besökte Stollgruvan i Torsåker för tredje gången nu i somras, och är lika förvånad varje gång när man vandrar in i den 265 meter långa stollgången som öppnades i slutet av 1700-talet för att leda ut vatten. Det finns så många bevarade detaljer från gruvbrytningen kvar i gruvgångarna, orterna och bergrummen, massor med trästegar, trägolv och timmerstöttor. Gruvans historia är intressant, och troligen medeltida från första början, kanske äldre.

Inom Storbergets gruvområde finns nära ett 100-tal olika gruvhål, skärpningar, rymningar, varp, grunder, stenmurar, källare, vägbankar och fundament som tillsammans utgör ett spännande gruvområde, minst 300 x 400 meter stort, men det är bara en bråkdel av anläggningarna som är möjliga att besöka med lätthet. Det mesta är inte synligt för ett otränat öga.

Man har ju dendrodaterat många detaljer i Falu koppargruva, och det vore spännande att göra detsamma här, se hur gamla trädetaljer det finns i Stollgruvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar