Den sporadiska kontorsstädningen ger intressanta aha-upplevelser. Hittade osorterade anteckningar från ett föredrag i mars 2000 där den synnerligen historiekunnige Jan Lundell berättar om sin utredning om Kårböle kapell. Här är lite fakta, med reservationer för feluppfattningar utifrån anteckningarna.
En Dag Ringsson med här slog läger 1029 på platsen för kapellet och reste ett kors där, och platsen kallades sen för Korsböle. Kapellet kallades St. Olofs Offerkyrka och det lär ska funnits en madonnaskulptur (eller Mariaskulptur) från 1100-talet, vilken även omnämns av prosten Broman på 1700-talet. Olaus Magnus benämner trakten som "Cogerbela" och åren 1518-19 reste han själv här förbi. Han menar att det första kapellet i Kårböle byggdes 1031 och att det andra kapellet blivit ödelagt i mitten eller slutet av 1500-talet. Nämnda Broman ritade av Kårböle kyrka och har skrivit årtalet 1599 ovanför dörren på sin teckning.
Lundell tror, enligt mina anteckningar, att ett första kapell kan ha byggts under senmedeltiden, kanske i slutet av 1400-talet, men det äldsta läget för ett sådant kapell är oklart, men kanske det stod invid 1760 års kapell.
Medeltiden är så intressant, när man kan med hjälp av lite skrivet material, lite sägenuppgifter, lite på hörsägen och med arkeologiska undersökningar kan få fram en sannolik uppfattning om ett historiskt problem, och Jan Lundell är verkligen en som brukar lägga ned riktigt mycket efterforskningar i de problem han vill penetrera. Han är beundransvärd i sin entusiasm och sitt kunnande!
Kårböle nya kapell.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar